Ako roztopiť čokoládu

Jak rozpustit čokoládu

4.3
(163)

Čokoláda je surovina, ktorá je veľmi citlivá na zmeny teploty. Je náchylná na roztopenie už pri izbovej teplote 25 stupňov, preto je potrebné byť pri jej príprave o to opatrnejší. Ako správne pracovať s čokoládou pri tvorbe a zdobení sladkých dobrôt? Pozrite si fotonávod, ktorý vás prevedie prípravou krok za krokom a pomôže vám vyhnúť sa najčastejším chybám. Na rozpustenie čokolády nebudete potrebovať nič iné ako kvalitnú čokoládu, hrniec a správny zdroj tepla. Kvalitné čokolády môžete použiť aj na horúcu čokoládu.

Pripravte si čokoládu

Najlepší spôsob práce s čokoládou je použiť čokoládu na varenie alebo horkú čokoládu, ktorá má vyšší podiel kakaových bôbov, najmenej 35 %, a krásne sa rozpúšťa. Bez ohľadu na to môžete použiť akúkoľvek čokoládu, ktorú preferujete a chcete použiť na varenie. Nebojte sa teda bielej alebo mliečnej čokolády, ktorá má nižší obsah kakaa. Čokoláda by mala byť pokiaľ možno kvalitná, bez zbytočných pridaných prísad a pridaného cukru.

Rozpustenie čokolády je otázkou niekoľkých minút. Ak máte možnosť, vyhnite sa aj hotovým chemickým čokoládovým polevám, ktoré sú zvyčajne menej kvalitné a obsahujú vyšší podiel rastlinných tukov.

Tabuľka čokolády na stole

I. METÓDA VODNÉHO KÚPEĽA

Priveďte vodu do varu

Existuje niekoľko spôsobov, ako rozpustiť čokoládu. Najspoľahlivejšia je však možnosť vo vodnom kúpeli. Pri rozpúšťaní čokolády vo vodnom kúpeli môžete len ťažko urobiť chybu a čokoládu spáliť.

Najprv dajte vodu zovrieť a priveďte ju do varu, kým neuvidíte stúpať bublinky.

Rozohriaty hrniec na čokoládu

Čokoládu nalámte

V inej žiaruvzdornej miske alebo hrnci či panvici nalámte tabuľky čokolády na malé kocky. Pripravte si množstvo, ktoré chcete rozpustiť.

  • Čím menšie kocky zvolíte, tým rýchlejšie bude už aj tak svižné rozpúšťanie.
Rozlámaná čokoláda

Misku umiestnite nad hrniec s vodou

Misku na čokoládu (najlepšie sklenenú alebo nerezovú) umiestnite nad hrniec s bublajúcou vodou. Dno misky by sa nemalo priamo dotýkať vody v hrnci. Ak sa tak stane, musíte čokoládu o to viac miešať, aby sa nepripálila.

  • Dávajte pozor, aby ste s hrncom manipulovali len pomocou kuchynských rukavíc.
  • Ideálna teplota zahrievania je približne 45 °C pre horkú čokoládu, o niečo nižšia pre bielu čokoládu.
Čokoláda v miske

Miešajte

Čokoládu miešajte, kým sa nerozpustí na požadovanú hustotu.

Varíme čokoládu

Čokoláda je pripravená

  1. Keď je čokoláda úplne rozpustená, môžete hrniec odložiť a použiť ju na akýkoľvek pokrm, pokiaľ je v tekutom stave.
  • Pri rozpúšťaní čokolády buďte vždy prítomní a neodchádzajte. Celý proces je veľmi rýchly a trvá približne 5 minút.
Rozpustená čokoláda

Tip : Čokoládu môžete variť aj priamo v hrnci bez vodného kúpeľa. Je však vyššia pravdepodobnosť pripálenia čokolády. Ak ju teda rozpúšťate priamo, udržiavajte čo najnižšiu teplotu a ak uvidíte, že sa čokoláda pripálila, jednoducho hrniec zoberte z priameho ohňa.

II. METÓDA MIKROVLNNEJ RÚRY

Rozlomte čokoládu

Lomenú čokoládu vložte do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry.

Rozlámaná čokoláda v miske

Mikrovlnnú rúru nastavte na nízky výkon

Na mikrovlnnej rúre vyberte najnižší ponúkaný program.

Miska s čokoládou v mikrovlnke

V malých intervaloch zahrievajte mikrovlnnú rúru

Mikrovlnnú rúru nechajte vždy zapnutú na nízky výkon približne 10 až 15 sekúnd. Po krátkom intervale čokoládu vždy vyberte a premiešajte.

  • Postup opakujte, kým nebudete spokojní s konečným efektom.

Tip : Ak nemáte rúru alebo mikrovlnnú rúru, môžete použiť aj sušič vlasov alebo iný zdroj tepla. Príprava však trvá dlhšie a čokoláda je náchylnejšia na pripálenie.

Roztopená čokoláda v miske

Ako a čím čokoládu stuhnúť?

Možnosti sú rôzne, najmä ak chcete väčšie množstvo a redšiu čokoládu, pridajte môžete:

  • Smotanu. Je to najlepšia možnosť v prípade, že chcete mať krásne krémovú čokoládovú polevu. Pred pridaním smotany na šľahanie ju nezabudnite zohriať, inak sa zrazí. Bezpečnejší postup je postupne vkladať kúsky čokolády do zohriatej smotany. Záleží na vašich preferenciách, ale tradičný pomer je 1:1, teda 100 ml smotany na 100 g čokolády.
  • Maslo/olej/sádlo. Vďaka všetkým týmto alternatívam bude vaša čokoláda chutnou pochúťkou. Nebojte sa ich použiť pri príprave v mikrovlnnej rúre aj vo vodnom kúpeli. Jedinou ich nevýhodou je, že v čokoláde vytvárajú matné stopy, ktoré nemusia byť vždy pekné.
  • Voda. Neodporúča sa na pridávanie čokolády. Hrozí totiž riziko jej zrazenia. Ak však nemáte inú možnosť, vodu pridávajte len pri jemnom zahrievaní vo vodnom kúpeli, keď máte čokoládu pod kontrolou.
Čokoláda s maslom na tanieri

Ak do čokolády pridávate niektorú z týchto alternatív, počas celého procesu čokoládu starostlivo miešajte.

Zmiešaná čokoláda s maslom

Zrazená čokoláda – čo robiť, vyhodiť ju?

Ak už došlo ku katastrofe a vaša čokoláda sa zrazí, nič nie je stratené. Pridajte do čokolády niekoľko lyžíc vriacej vody a čokoláda opäť zmäkne do pôvodnej podoby. Čokoládu určite nemusíte vyhadzovať ani sa obávať, že ju už nepoužijete!

Zrazená čokoláda

Čokoládu môžete kvapkať aj namáčať.

  • Ak nechcete, aby čokoládová poleva pri krájaní popraskala a pokazila pekný efekt vášho dezertu, krájajte opatrne. Kúzlo spočíva v správnom výbere ostrého noža.
  • Dôležité je tiež namočiť ostrý nôž pred krájaním do horúcej vody. Môžete ho nechať v horúcej vode minútu alebo dve.
Čokoládový dezert

Považujete túto príručku za užitočnú a dobre napísanú?

Kliknite na hviezdičky a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hlasujúcich 163

Ešte nikto nehlasoval, buďte prvý!

0 komentárov

Žiadne komentáre

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *